Moeilijk in slaap vallen
Een te druk leven kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt. Je hersenen zijn dan namelijk wanneer je op bed ligt nog bezig en hebben nog niet de kans gekregen om tot rust te komen. Kun je niet in slaap komen? Doe dan eens ontspanningsoefeningen terwijl je op bed ligt. Concentreer jezelf op je ademhaling. Helpt dit niet? Ga dan uit bed en drink een beker warme melk en lees nog even wat in een goed boek. Vervolgens kun je opnieuw proberen om te gaan slapen. Ook kan het drinken van veel koffie of andere cafeïnehoudende dranken ervoor zorgen dat je niet kunt slapen. Er zijn allerlei oorzaken waardoor je moeilijk in slaap valt. Het is belangrijk om deze oorzaken te achterhalen en op te lossen. Hierdoor zal de kwaliteit van je slaap verbeteren.
‘s Nachts wakker worden
‘s Nachts wakker worden is niet de bedoeling. De kwaliteit van de eerste fase van de slaapcyclus is goed, maar je wordt te vroeg wakker. Hierdoor is het mogelijk dat je niet meteen terug in slaap valt, waardoor je nachtrust ernstig verstoord wordt. Het kan natuurlijk altijd een keer gebeuren dat je ‘s nachts wakker wordt, maar wanneer dit iedere nacht is kan er sprake zijn van een verstoord slaappatroon. Het is belangrijk om dit te veranderen, want door slecht slapen kan er namelijk een slaaptekort ontstaan met alle gevolgen van dien.
Wakker worden door stress
‘s Nachts wakker worden kan veroorzaakt worden door stress. Over het algemeen zorgt stress er altijd voor dat je minder goed slaapt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je op bed niet gaat piekeren. Las voor jezelf overdag een piekermoment in en zorg er minstens twee uur voordat je naar bed gaat voor dat je niet te veel prikkels krijgt. Zet je smartphone uit, ga geen mailtjes meer lezen of beantwoorden, maar geniet van een momentje voor jezelf. Het blauwe licht van je laptop zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven. Je kunt beter een wandeling maken of een goed boek lezen. Hierdoor zul je ‘s nachts minder vaak wakker worden.
‘s Nachts wakker worden door omgevingsgeluiden
Gesnurk van je partner, een huilende baby, een denderende trein, voorbij razende auto’s, een kraaiende haan of een opstijgend vliegtuig kunnen allemaal omgevingsgeluiden zijn waarvan jij ‘s nachts wakker wordt. Daarnaast verminderen omgevingsgeluiden ook de diepte van je slaap. Om dit te voorkomen kun je ‘s nachts oordopjes indoen. Hierdoor sluit je jezelf af van omgevingsgeluiden waardoor ‘s nachts wakker worden niet meer zo snel gebeurt.
Een onregelmatig slaappatroon
‘s Nachts wakker worden kan veroorzaakt worden door een onregelmatig slaappatroon. Het is belangrijk om te zorgen voor een regelmatig slaappatroon al kan dit niet altijd. Misschien werk je in de zorg en werk je wisselende diensten of misschien zit je bij de vrijwillige brandweer en gaat je pieper regelmatig ‘s avonds of ‘s nachts af. Toch is het belangrijk om te zorgen voor een regelmatig slaappatroon. Ga op vaste tijden naar bed, geniet van een rustmoment voordat je naar bed gaat en sta ‘s morgens altijd rond dezelfde tijd op. Je zult zien dat je hierdoor ‘s nachts minder vaak wakker wordt. Je kunt natuurlijk in het weekend wel eens een avondje op stap, maar zorg ervoor dat je zoveel mogelijk structuur behoudt.
‘s Nachts wakker worden kan dus verschillende oorzaken hebben. Het is altijd belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Hierdoor verbetert je slaapkwaliteit en automatisch je algehele welzijn. Een goede nachtrust is namelijk essentieel om goed te kunnen blijven functioneren in het dagelijks leven. Maak dus zo spoedig als mogelijk een einde aan ’s nachts wakker worden door middel van de tips in dit blogartikel.